Poriën in je gezicht, iedereen heeft ze. De een speelt graag verstoppertje en de ander zit je al van een afstandje aan te gapen als je in de spiegel kijkt. Maar wat doen poriën nou eigenlijk? Waarom zijn ze in je gezicht soms wat groter en wat kun je er tegen doen?

Een klein college
We beginnen met het ‘slechte’ nieuws: nee, we kunnen niet zonder poriën. De porie is namelijk de opening van een haarzakje en zorgt er voor dat je huidvet (talg en zweet) wordt verspreid over je huid. Wat ook maar goed is, want zonder kan de huid droog worden en infecties oplopen. En dan het goede nieuws: iedereen heeft zo’n 5 miljoen poriën op het gezicht en lichaam. Goddank zien we de rest van die 4,99 miljoen poriën niet.

Groot, groter, groots
In de loop van de tijd kunnen de poriën groter worden en dat worden dan grove poriën genoemd. Deze zijn vaak rond de neus en op de T-zone te vinden; de plekken waar de huid vaak wat vetter is. Wanneer de huid veel talg afscheid (vette huid) staan de poriën wijd open en kunnen deze openingen snel verstoppen met talg. De oorzaak van grove poriën is ook te wijden aan het feit dat je lijf nou eenmaal ouder wordt. De hoeveelheid collageen in de huid neemt in de jaren af waardoor de stevigheid van de poriewandjes vermindert. Plat gezegd: de rek is er uit.

Oké, we zijn nu tot een conclusie gekomen: we kunnen niet zonder poriën. Maar soms mogen ze wel een tikkie minder aanwezig zijn, toch? Dat doe je zo:

1. Poets die toet
Hoe laat het dan ook mag zijn, hoe veel Chardonnay je ook naar binnen hebt geslikt: zorg elke dag dat je jouw huid goed reinigt. Het liefst twee keer per dag met een hydrofiele (in water oplosbare) olie. Dit verwijderd zowel je make-up als je overmatige talg op een milde maar grondige manier. Je poriën zijn hierna superschoon en de zuurgraad van je huid blijft gelijk. Dit is belangrijk want dit betekent dat je huid door het reinigingsproduct niet extra gestimuleerd wordt om juist meer talg te produceren, dat uiteindelijk weer zorgt voor grotere poriën.

2. Scrub die huid
Scrub je huid één keer in de week. Srubben maakt je huid gladder en maakt de randjes rondom je poriën schoon. Wees niet te enthousiast en scrub je huid met liefde.

3. Verstevigen
Je kunt je poriën niet laten krimpen met smeerseltjes alleen; het zijn geen spiertjes. Wat je wel kunt doen is je huid aan het werk zetten en verstevigen. Dit kan door middel van de volgende behandelingen: chemische peeling(s), meso therapie, microdermabrasie en/ of micro needling. Door deze behandelingen worden de collageen en elastine-vezels in je huid verstevigd en worden je poriën zichtbaar kleiner.

Producten tegen grove poriën
Tip voor thuis: vermijd huidverzorging met te rijke texturen, omdat ze de poriën van de vette huid verstoppen. Neem liever lichtere gels of serums. Reinig grondig maar vermijd te agressieve reinigingsproducten die zeep, schuim of alcoholhoudend zijn. Deze stimuleren de talgproductie en hebben dus een averechts effect. Een fijn product dat je huid egaliseert, matteert en de poriën fijner maakt is de verzorgende gezichtslotion van Babor.

Aan de slag
Besteed je het met alle plezier uit en laat je liever een professional aan je huid werken? Dan kun je altijd terecht bij Petit Spa.Wil je advies welke behandelingen en producten het beste bij jouw huid passen? Neem dan contact met ons op.