De dagen in Nederland worden steeds mooier en de vakantie staat weer voor de deur. Hoe fijn is het dan om de hele dag met je snoet in de zon te zitten? Toch heeft het zonnen ook wel zo haar kanttekeningentje, want helaas is ze niet altijd goed voor je. Dus voordat het bakken nét iets te hard gaat en je als verschrompelde rode garnaal de schaduw intrekt, heeft Petit Spa 9 dingen voor je op een rij gezet die handig zijn om te weten over zonnen. En hé, een voorbereid mens telt voor twee, dus doe er je voordeel mee. Dat rijmt ook nog eens gezellig.

1. Zonnebankje pakken
Je gaat richting zon en je denkt dat een zonnebankje pakken de perfecte voorbereiding is voor een vakantiekleurtje. Fout. De straling die je krijgt door het gebruik van een zonnebank bestaat voornamelijk uit UVA-straling. Deze gaat nog dieper je huid in dan natuurlijke zonnestralen en zal het huidverouderingsproces versnellen. Dat wil je niet. En daarbij beschermt zonnebankbruin nauwelijks tegen verbranding.

2. De juiste voorbereiding
Twee weken voordat je op vakantie gaat of dat het stralend weer wordt in Nederland, kun je je huid alvast voorbereiden. Zo loopt je huid straks minder schade op en kleurt de zon je huid snel, mooi en egaal bruin. Je kunt je huid voorbereiden door haar 1 á 2 keer per week goed te scrubben. Zo verwijder je alle dode huidcellen en vervel je straks minder. Verder kun je twee keer per dag een herstellende, hydraterende bodycrème te smeren. Ook zijn er producten met antioxidanten en met stoffen waardoor je huid sneller bruint. De “after-sun repair lotion” van Babor is hiervoor een ideaal product. Het mag dan after-sun heten wat suggereert dat het alleen voor na het zonnen is, maar deze heerlijk geurende lotion hydrateert. Het product zorgt ervoor dat de huid niet veroudert en dat je huid sneller een mooi egaal bruin tintje krijgt.

3. Welke factor?
De trend van 2016: gooi die factorangst overboord. Zelfs met factor 30 word je mooi en egaal bruin. Wat veel mensen misschien niet weten is dat geen enkele filter 100% beschermt, ook niet SPF 50. Voor de lichte Europese en Aziatische huidtypen is SPF 30 een prima standaard. Dit houdt zo’n 97% uv-straling op afstand. Ook heeft het weinig zin om op de helft van je vakantie over te stappen naar een lagere factor. Je wordt even bruin als je met een factor 30 blijft smeren.

4. Hoeveel van dat witte spul?
Een theelepeltje crème is voldoende voor je hele gezicht. Nog dikker insmeren is overbodig. Als je het maar om de paar uur herhaalt zodat de factor goed werkzaam blijft.

5. Hoe vaak van dat witte spul?
Om de paar uur blijft een vaag begrip. Het verstandigst is het om je om de 2 à 3 uur weer opnieuw in te smeren. Na het aanbrengen neemt de werkzaamheid van de filters af en dan ben je dus ook minder beschermd. De meeste zonnefilters hebben trouwens 1 tot 1 ½ uur nodig om goed in te werken. Smeer je thuis bijvoorbeeld na de douche al in, want dan ben je, eenmaal op het strand, meteen goed beschermd.

6. Bruin in de schaduw
Omdat ruim 80 procent van de UV-straling wordt weerkaatst via het zand richting je huid, wordt je huid ook bruin als je op het strand onder een parasol ligt. Op het water, in een bootje of een luchtbed vang je het meeste UV: het wateroppervlak reflecteert zo’n 50 procent. Wil je zo min mogelijk zon pakken? Dan is onder een parasol op het grasveld jouw ‘place to be’. Ruim 5 procent van de straling zal weerkaatsen op je huid.

7. En achter het raam?
Ja, ook als je in de auto of op kantoor het zonnetje op je gezicht of armen brand, kan je huid wat verkleuren. Volgens Marcus Muche, dermatoloog en expert op het gebied van zonschade en huidkanker, straalt 10 procent UVB en ruim 70 procent UVA door de ramen heen. Insmeren dus!

8. Houdbaarheid
Dat ene flesje zonnebrandcrème gaat niet jaren mee. Zeker bij bepaalde chemische filters neemt de werking sterk af na 12 maanden. Wij raden daarom aan om ieder jaar nieuwe zonnebrandcrème te kopen. Met bijvoorbeeld de sun lotion spf 30 van Babor zon je veilig en lekker, zonder al die gekke chemische toevoegingen.

9. Eet je mooi
Door het eten van tomaten, wortels, rode bietjes en broccoli kun je jezelf ook beschermen tegen Uv-stralen. Je hebt wel een flinke dosering nodig, dus je weet wat je moet bestellen als je op een terrasje in de zon zit.

Babor heeft nog veel meer zonneproducten en ze zijn allemaal te koop in de Babor-webshop.