Pigmentvlekken

Pigment of ouderdomsvlekken komen veel voor. De meeste mensen hebben wel één of meer van die donkere vlekjes op de huid. Vaak worden de eerste vlekjes rond middelbare leeftijd zichtbaar.  Maar ook op jongere leeftijd kan men last hebben van pigmentvlekken. Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op een huid die veel is blootgesteld aan de zon zoals, handruggen, decolleté en het gezicht. Ze worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig. Pigmentbehandelingen worden in de meeste gevallen om cosmetische redenen uitgevoerd.

Wat is pigment eigenlijk?

Pigment is de bruine kleurstof die onze huid aanmaakt bij blootstelling aan de zon. Pigment is bedoeld om de schadelijke straling van de zon te absorberen en onderliggend weefsel te beschermen. Het belangrijkste pigment is melanine. De cellen die pigment maken, liggen diep in de huid. Hier wordt pigment verpakt in kleine korreltjes, die naar de opperhuid worden verplaatst. Pas als deze korreltjes in de opperhuid zitten, zijn ze zichtbaar als een bruin kleurtje.

Soms is de pigmentverdeling in de opperhuid minder mooi omdat de verdeling onregelmatig is. Voorbeelden hiervan zijn sproeten en ouderdomsvlekken. Deze vlekken ontstaan niet alleen op de huid als deze wordt blootgesteld aan de zon, maar soms ook spontaan. Dit gebeurt vooral bij mensen met een lichte huid.

De belangrijkste oorzaken van de vlekken zijn: blootstelling aan de zon, huidveroudering, wondjes en ontsteking(en) aan de huid, hormonale schommelingen en een genetische aanleg. De meeste mensen krijgen de vlekken op de handen en in het gezicht, omdat deze lichaamsdelen veel bloot staan aan de zon. Deze pigmentophopingen zijn niet schadelijk, maar kunnen door de drager als lelijk worden ervaren.

Let op: safety first!

Wanneer je pigmentvlekken wilt laten verwijderen raden wij altijd aan om je pigmentvlekken vooraf te laten controleren door de huisarts of dermatoloog. Sommige vlekken kunnen kankercellen bevatten die mogelijk kwaadaardig zijn. Behandeling kan dan het groeiproces van de kankercellen bevorderen, waardoor een melanoom (huidkanker) kan ontstaan.

Mensen met een donkere huidskleur moeten terughoudend zijn met het behandelen van pigmentvlekken omdat contrastverschil op hun huid veel beter zichtbaar is. Een behandeling kan de situatie erger maken dan hij is. Raadpleeg daarom altijd vooraf een arts.

Wanneer je last hebt van pigmentvlekken en je hiervoor behandeld wenst te worden of dit al bent geldt: Smeer ten minste een spf factor 50! Sowieso is dit raadzaam zodat je pigment niet verergert. Verder geldt voor iedere pigment behandelingskuur: smeer minimaal een maand voor, tijdens en na, ten minste een spf 50 op het te behandelen gebied.

Pigmentvlekken verwijderen – de behandelmethoden:

Pigmentvlekken kunnen op verschillende manieren worden verwijderd of vervaagd. Methodes die wij gebruiken zijn:

  • Dagelijks gebruik van producten die de melaninevorming remmen en de huid bleken.
  • (Chemische) Peelings
  • VPL (Variabel pulsed light) licht behandeling

Pigmentvlekken verwijderen/ verminderen met speciaal daarvoor gemaakte producten

Wij bieden serums en crèmes  die de melaninevorming een halt toeroepen en de huid (plaatselijk) bleekt. Het resultaat is vaak na enkele weken consequent gebruik zichtbaar. Reken op 8 weken bij dagelijks smeren. Een volledig resultaat, wordt d.m.v. het gebruik van dergelijke producten soms niet bereikt, maar de vlekken worden wel minder en daarnaast voorkomt het verergering.

Hiernaast is het verstandig om je huid goed te beschermen met een hoge spf factor (50) Ook dit voorkomt een uitbreiding van je pimentvlek(ken)

Wanneer je eerder nog niets ondernomen hebt om je pigmentvlekken te behandelen is dit een goed begin. Je kunt hierna altijd nog bepalen of je het al dan niet nodig vindt om met speciale pigmentbehandelingen te starten.

Pigment verwijderen met een (Chemische) peeling

Een chemische peeling vermindert ongewenste pigmentveranderingen, rimpels, littekens en onregelmatigheden van de huid.

Na een chemische peeling zal  je huid gaan schilferen tot intensief vervellen. Dit vervellen duurt ongeveer een week. Denk aan een slang die zijn huidje verliest. Onder de bovenste huid die loslaat vormt zich een nieuwe huid.  Na genezing krijgt de huid een andere structuur dan daarvoor. De huid wordt egaler en gladder. Bij intense vlekken kan het proces worden herhaald. Het compleet verwijderen van vlekken is met deze methode mogelijk.

Zowel de maand voor de chemische peeling als de maand erna dient de zon vermeden te worden. Na de behandeling kun je direct naar huis. Er moet een beschermende crème worden aangebracht en de zon dient zowel de maand ervoor als de maand erna vermeden te worden. Daarnaast dien je nadien ten minste een spf 50 op de behandelde huid te smeren.

Het grote voordeel van een chemische peeling is dat ook andere oneffenheden en rimpels minder worden.

In sommige gevallen is het beter om voor een mechanische peeling te kiezen. Microdermabrasie is dan een mooie en tevens hele veilige behandeling.  De bovenste huidlaag wordt tijdens een microdermabrasie behandeling verfijnd. (zie het als het zandstralen van je huid)

Over het algemeen zijn er meerdere behandelingen nodig om een mooi resultaat te krijgen.

Pigmentvlekken verwijderen met VPL (variabel pulsed light)

Vooraf aan deze behandeling is het handig wanneer je een arts de pigmentvlek hebt laten beoordelen op geschiktheid voor de VPL behandeling.

Tijdens de behandeling wordt het pigment in de huidcellen met licht kapotgeschoten, terwijl de omliggende cellen grotendeels onbeschadigd blijven. Dit voelt alsof er speldenprikjes in de huid worden gegeven. Tijdens het laseren kan de huid licht zwellen en rood kleuren.

Je kunt na de behandeling direct naar huis. De vlek zal in de dagen na de behandeling eerst donkerder en daarna lichter worden.  Vaak gat de huid op het behandelde plekje vervellen of komt er een korstje op wat er een paar dagen later afvalt. Hieronder bevindt zich dan de nieuwe huid. Vaak moet de behandeling een aantal keren worden herhaald. VPL is in veel gevallen effectief, maar ook hier geldt, er is geen garantie op volledige verwijdering. De specialiste zal het resultaat van de behandeling over het algemeen vooraf goed in kunnen schatten.

Intakegesprek

Wij adviseren je om vrijblijvend een afspraak te maken voor een gratis intakegesprek met één van onze schoonheidsspecialistes. Tijdens dit gesprek kan de specialiste de huid goed onderzoeken en maakt de specialiste een behandelplan voor het verwijderen van pigmentvlekken. Zo hoor je direct welke pigmentbehandeling het meest geschikt is voor jou pigmentprobleem. Je ontvangt dan uiteraard ook een kostenindicatie van ons.

Vraag om een vrijblijvend intakegesprek voor meer informatie.

Neem contact op
Online afspraak maken