Couperose

Veel mensen ervaren couperose of gesprongen haarvaatjes als vervelend, behalve dat het cosmetisch als storend ervaren kan worden, kan couperose ook klachten geven. Het lijkt bijvoorbeeld alsof u bloost, doordat uw wangen continu rood gekleurd zijn. Couperose kan op het gehele gezicht voorkomen maar vaak zijn het de uitstekende delen die er het meeste last van hebben, zoals de wangen, neus, voorhoofd en de kin.

Andere vormen van couperose:

Ook kun je ergens een rood vlekje/plekje of helderrood bultje tegenkomen. Dit is een angioom (senilis), ook wel cherry angioom of rubyspot genoemd. Dit is een opeenhoping van kleine verwijde bloedvaatjes. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen en zijn volledig onschuldig.
Omdat dit cosmetisch storend kan zijn kunnen deze met het V.P.L aparaat verwijderd worden.

Spider naevus is een veel voorkomende onschuldige huidaandoening, welke bestaat uit een klein centraal rood/paars puntje waaruit kleine vaatjes uitwaaieren.

Gesprongen haarvaatjes kunnen voorkomen op het gehele lichaam. Je kunt dit zien als kleine spatadertjes. (vaak zien we deze op voeten, enkels en benen) Ook deze kunnen we effectief verwijderen met het V.P.L aparaat.

Wat is couperose?

De opperhuid van het gezicht bevat veel zeer kleine bloedvaatjes, die onder normale omstandigheden gesloten zijn. Bij temperatuursverandering, inspanningen en stress kunnen deze vaatjes uitzetten, waardoor een rode gelaatskleur ontstaat. De ontwikkeling van couperose verschilt per persoon.

De rood/blauwe kleur ontstaat door hemoglobineophopingen in de kleine bloedvaatjes. Daarnaast  neemt het collageen in onze huid af naarmate we ouder worden en wordt onze huid dunner/ transparanter. Hierdoor worden verkleuringen storend en meer zichtbaar

Bij iemand die gevoelig is voor couperose zetten de haarvaatjes soms ook uit onder invloed van bijvoorbeeld warme dranken en voedsel, bepaalde kruiden en alcohol. Na een tijdje blijven de haarvaatjes continu uitgezet.
Dit verklaart de fijne adertjes en de algemene roodheid in het gezicht. Couperose is dus een toename van die kleine gesprongen bloedvaatjes.

Hoe deze toename van gesprongen bloedvaatjes ontstaan, is niet geheel bekend.
Bij couperose speelt met name erfelijke aanleg een rol: de sterkte van de vaatwanden is erfelijk bepaald. Ook kan couperose een gevolg zijn van rosacea. Dit is een veelvoorkomende ontstekingsreactie van de huid.
Maar in veel gevallen treedt couperose spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Veel buiten zijn in weer en wind en blootstelling aan Uv-straling kunnen couperose verergeren.

Waar kun je zelf dagelijks rekening mee houden?

 • Vermijd grote temperatuurschommelingen. Dit kan couperose aanzienlijk verergeren.
  Ook sauna en bubbelbaden kunnen couperose stimuleren en verergeren.
 • Let op uw voeding. Sommige voedingsproducten kunnen stimuleren.
  Denk hierbij aan alcohol, pittig voedsel en hete spijzen en dranken.
 • Wees voorzichtig met sporten. Excessieve krachtsinspanning is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.
 • De zonnebank is uit den boze bij couperose. Wilt u toch een gezond kleurtje, gebruik dan een zelf bruinend product of een getinte dagcrème.
 • Er bestaat geen geneesmiddel tegen couperose. Sommige geneesmiddelen zoals hormonen en  cortisonen kunnen couperose zelfs stimuleren of verergeren. Wees hier dus voorzichtig mee.
 • Gebruik een anti-couperose serum en/ of crème die de vaatwandjes beschermt tegen verdere uitbreiding en de roodheid vermindert.

Behandeling van couperose

We kunnen couperose op 2 manieren behandelen:

manueel

Door een kalmerende behandeling uit te voeren met producten die de vaatwandjes beschermen en de roodheid verminderen. Ook word je hierbij uitgelegd boe u een verdere uitbreiding van couperose kunt minimaliseren en wat je thuis aan producten kunt gebruiken. Eventueel leren we je hoe je de couperose of roodheid eenvoudig kunt camoufleren.

De couperose zal niet verdwijnen door deze behandeling maar verergering voorkomen.

Prijs: € 75,-

VPL

Wil je jou couperose en of roodheid verminderen of geheel weghebben, kies dan voor een VPL behandeling (kuur)

De VPL lichtflits werkt op 4 manieren:

 • De stuwingen in de adertjes worden opgelost waardoor de normale bloedsomloop weer word hersteld.
 • De energie van de IPL lichtflits wordt door de hemoglobine van de rode bloedlichaampjes opgenomen en de structuur van de blokkade wordt hierdoor opgeheven. Na 2 tot 5 sessies lost de verkleuring volledig op.
 • Storende haarvaatjes worden als het ware verbrand en vervolgens afgevoerd door het lymfatisch stelsel.
 • De productie van collageen wordt gestimuleerd, de opperhuid wordt hierdoor dikken en dit camoufleert de roodheid in de huid.

De energie van de VPL lichtflits wordt door de hemoglobine in het bloed geabsorbeerd, dit leidt tot coagulatie. Dit houdt in dat het bloed stolt waardoor het adertje dicht gaat.

Na de behandeling heeft de huid rust nodig en dient zo min mogelijk geïrriteerd te worden. Vermijd wisselende klimaatverschillen, kruidig eten, alcohol en vaatverwijdende medicatie.

Prijs: vanaf €30,- per behandeling.

Tijdens een vrijblijvend intake gesprek kijken wij samen met jou welke behandeling het meest geschikt is voor jou huid. Neem dus snel contact met ons op of plan een online intakegesprek.

Vraag om een vrijblijvend intakegesprek voor meer informatie.

Neem contact op
Online afspraak maken